Casa Memoriala Crisan

Adresa : sat Crisan, comuna Ribita, jud. Hunedoara
Expozitie permanenta
 
 
Comuna Ribita face parte din Tara Zarandului sau Tara Motilor Criseni, cum mai este cunoscuta aceasta zona, care se intinde de la izvoarele Crisului Alb si pina departe catre Gurahont si Halmagiu.
Prima atestare a satului Crisan dateaza din anul 1439 sub numele de Vaca.
In anul 1525, satul facea parte din marele domeniu al Cetatii Siria, cuprinzand nu mai putin de 25 de familii de iobagi.
 
In decursul Evului Mediu, satul Crisan a trecut in proprietatea diversilor stapanitori feudali : cneazul Vladislav, Miclaus, nobili din familiile Ribiczei , Nemes, Kapi, Gyulai iar la inceputul secolului al XIX-lea stapaneau satul nobili din familiile : Gyulai, Farkas, Imre, Nalatzi, Bethlen si Horvat.
 
Gheorghe Crisan s-a nascut in anul 1732 in casa care a dainuit pina in anul 1935. Crisan a fost cel de-al treilea conducator al rascoalei taranilor romani din anul 1784, alaturi de Horea si Closca. Pentru indrazneala de a se ridica la lupta pentru dreptate si libertate, conducatorii rascoalei alaturi de alti bravi patrioti au suferit si au avut parte de un sfarsit groaznic. Cei trei capitani ai rascoalei aflandu-si sfarsitul prin tragerea pe roata, la Dealul Furcii.
 
Pe baza unor fotografii si a traditiei, in anul 1979 casa in care s-a nascut Crisan a fost reconstruita, fiind amenajata ca si casa memoriala , localnicii dorind sa aduca un pios omagiu celui care s-a ridicat din randul lor si a ramas in istorie ca un iubitor de glie. Nu ii putem uita nici pe alti localnici care au participat la rascoala : Toma Barna, Toma Buzdugan, Onu Lupei, Gabor Lupei, Gabor Lupei, Gheorghe Lupei, Trut Marta, Ilie Ianos, Nicolae Manea, Ion Tulea.
 
Respectind arhitectura specifica a inceputului de secol XVIII, cladirea are fundatia din piatra,unde este si pivnita, iar cele doua camere si camara sunt din birne de lemn, casa fiind acoperita cu paie. Tirnatul cu stilpi cu arcade si acopersul cu paie ii dau acestei case un farmec deosebit. 
 
Intr-o prima camera sunt prezentate succint citeva date si documente privitoare la istoria locala, contextul economico-social din Transilvania in preajma Rascoalei si principalele evenimente legate de aceasta. Este subliniata contributia lui Crisan la aceasta mare ridicare a romanilor transilvaneni pentru drepturi sociale si nationale si tragicul sfirsit al celor trei conducatori - Horea, Closca si Crisan. 
 
A doua camera este o incercare de reconstituire a unui interior de casa de secol XVIII,iar in camara sunt expuse obiecte si unelte specifice epocii si locului.
 
In fata Casei memoriale se gaseste bustul lui Crisan, opera a sculptorului Marcel Olinescu, lucrarea fiind realizata in anul 1929. 
 
Daca va aflati in zona, nu uitati sa vizitati Muzeul Vlaicu Barna, Manastirea Crisan, Biserica Satului (construita in anul 1852) dar si ruinele Manastirii (sec XVI).